Lindholmen

Förmansgatan 13 A

Alla bilder

Vackert renoverat 1890-tals hus omgärdat av odlingslotter

4 rok 93/15 kvm 2 751 kr/mån
Mitt i hjärtat av anrika Lindholmen ligger denna charmiga fyra med ett lummigt läge i ett vackert hus med snickarglädje. Tre generösa rum i fil. Tidsenligt kök med skåp klädda i platsbyggd pärlspont. Många vackra detaljer från tiden såsom kakelugn, spröjsade fönster, vackra pardörrar och vitsåpade trägolv. En oas i historisk varvsmiljö. Här bor du i en fantastisk omgivning med närhet till både storstadens puls och Sannegårdens småbåtshamn samt Eriksbergs trevliga promenadstråk längs med kajkanten. Mycket låg avgift som inkluderar både el och parkering. Skuldfri förening med mycket god ekonomi..
Beskrivning

Interiör

Trevlig entré till huset med en gång av gatsten och en vacker farstukvist smyckad med snickarglädje. Ståtliga dubbeldörrar välkomnar dig in i trapphuset. Från trapphus beklätt i pärlspont når man lägenheten både genom huvud- och köksingång. Trevlig hall tapetserad med Josef Franks smakfulla tapet "Paradiset" och på golvet ligger en matta i ull/jute. Hallen rymmer även två platsbyggda garderober i pärlspont; en för ytterkläder och en för städ.

Från hallen når man tre härliga rum i fil med vackra pardörrar som delar av rummen. Här finns sällskapsrum, matsal och sovrum med genomgående vitsåpade trägolv, fina fotlister och vackra stora fönster i sydväst med utsikt mot vattnet, Sannegårdshamnen och Älvsborgsbron..

Sällskapsrummet har fungerande stilfull kakelugn. Matsalen har en vacker tegelvägg som är en del av husets murstock. I sovrummet finns en garderobsvägg med gott om förvaring för kläder, linne och skor. Samtliga rum har vattenburen golvvärme.

Innanför matsalen ligger det charmiga tidsenliga köket som har morgonsol och utsikt mot Lindholmstorget. Från köksingången kan man ta med sig morgonkaffet till någon av sittplatserna i trädgården. Köksskåpen är klädda i platsbyggd pärlspont och målade i ljust grönt. Klassiska skafferihyllor i oljad ek. Induktionshäll och fläkt från Gorenje. Inbyggd varmluftsugn och mikro från Samsung samt kyl/frys och diskmaskin från Electrolux, laminatbänkskivor VirrVarr från Formica i antracit och stålkant. Schackrutigt golv, Marmoleum Click, från Forbo.

Helkaklat badrum i svart och vitt. Här finns både dusch och badkar, stor väggspegel och kaklade inbyggda hyllor som ger gott om förvaring för handdukar och toalettartiklar.

I det andra sovrummet som nås från hallen finns platsbyggd grön bokhylla och ett vackert vitsåpat trägolv.Brf/BF

Förening

Huset är ett s.k. åttamannahus som är byggt omkring 1890. Det bestod ursprungligen av åtta ettor och byggdes av och för arbetarna på Lindholmen. Bostadsrättsföreningen bildades 2007 och har fått sitt namn av att det i en av de ursprungliga ettorna bodde en klockmakare med fru och fem barn. Klockmakaren lär även haft sin verkstad i lägenheten.

Gemensamma utrymmen

I källaren finns en gemensam tvättstuga med två tvättmaskiner och en torktumlare. I direkt anslutning till tvättstugan finns ett stort torkrum med fläkt och avfuktare. I källaren finns även ett gemensam badrum, snickarverkstad samt ett skafferi/kylrum.

I gårdsbyggnaderna finns förråd för trädgårdsredskap, soprum samt ett cykelförråd.

Parkering

Parkering sker på avsedd plats utanför byggnaden på av Brf ägd mark.

Renoveringar

• Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig mellan åren 2021 och 2025.
• Inga större underhållsarbeten finns planerade för de närmaste åren.
• Medel reserveras årligen till det planerade underhållet.

Totalrenovering & ombyggnad 1992
Bildande av BRF Klockmakaren 2007
Utbyte av låssystem i ytterdörrar & lägenhetsdörrar 2015
Utbyte av fönsterbågar 2015
Ommålning samtliga fönster på söder, väster- & norrfasader 2016
Ommålning av farstubroar, entrédörrar & staket 2016
Service av golvvärme 2016
Ommålning av fasad på båda förråden 2017
Utbyte av tvättmaskin (1 av 2) 2017
Rengöring av imkanaler & ventilation (OVK besiktning) 2018
Ny fläkt i torkrum 2018
Utbyte värmesystem (värmepump & systemtank) 2018
Utbyte av tvättmaskin (2 av 2) 2018
Ommålning av fasader & vindskivor norr & söder (gavlar) 2019
Ommålning av fönster söderfasad (konvertering linolja) 2020
Ommålning av grå förrådsdörrar 2020
Målning av plåttak entré källare 2020
Underhållsspolning av stammar och stickledningar 2020
Antal lägenheter
5 st
Org.nr
760617-2001
Ekonomi
Föreningen är helt skuldfri och har god ekonomi.
Andelstal
24.7067%
Fakta

Om bostaden

Antal rum
4 rok
Boarea/biarea
93/15 kvm
Våning
2/3, hiss finns ej
Avgift
2 751 kr
Ingår i avgiften
I månadsavgiften ingår hushållsel, parkeringsplats samt Tele2´s grundutbud.
Balkong/uteplats
Huset har en fin trädgård med syrener, äppelträd, vindruvsranka och flera sittgrupper.
Andel i föreningen
24.7067%
Upplåtelseform
Bostadsrätt, lghnr 2

Om fastigheten

Byggnadstyp
Flerfamiljhus
Byggnadsår
1890-1899
Föreningen äger marken?
Ja
TV/Internet
Tele 2
Ventilation
Mekanisk frånluft
Uppvärmning
Värmepump- luft/vatten
Övrigt
Huset totalrenoverades, inklusive el och stammar, 1992 och är i mycket gott skick. För renoveringen erhölls 1993 ett hedersomnämnande från Per och Alma Olssons fond: "Det är en heroisk insats att på detta sätt ta hand om en del av Göteborgs byggnadshistoria, på väg att försvinna. Ombyggnaden baseras på en kunskap och medvetenhet om historia och om hantverk. Anpassningen till moderna krav vittnar om en ödmjukhet inför byggnadens själ i helhet och detaljer."
Energiprestanda
33 kWh/m² år

Renoveringar

2020 Installation av glaslucka i kakelugn
2018 Ommålning av tak i matsal
2018 Ommålning av tak och garderob i hallen
2018 Ny diskmaskin
2017 Utbyte av strömbrytare
2017 Ommålning av sovrum samt tak & väggar i kök
2017 Ny kyl/frys
2008 Badrum renoverat
2008 Kök renoverat, spishäll, fläkt, ugn & micro

Övriga utrymmen

I källaren finns skafferi/kylrum och varmförråd (7 kvm). Här finns även en stor snickarverkstad, samt tvättstuga med två maskiner, torktumlare och torkrum. Två förrådslängor rymmer gemensamma förvaringsutrymmen för trädgårdsredskap, sophantering och cyklar. Till denna lägenhet hör även ett stort uteförråd (8 kvm) med plats för hyllor och ved.

Bilplats

En parkeringsplats på gården ingår i månadsavgiften.
Driftkostnader
Försäkring
38 kr
Sotning
33 kr
Övrigt
419 kr
Totalt
490 kr/mån
Personer i hushåll
2 st

Kostnaden under övrigt avser bredband.

Dokument/länkar
Område

Allmänt

Lindholmen som från början var en ö är ett bebyggelsehistoriskt område med anor från den ursprungliga varvsnäringen. En mångfacetterad stadsdel vid älven där gammalt och nytt möts i en charmig blandning.

Området är rikt på historia men också nutidskänsla. En härlig oas i historisk varvsmiljö. Området utgör den egentliga kärnan av det som idag kallas Norra Älvstranden.

Lindholmen och Slottsberget de enda bevarade bostadsområdena i anslutning till de ursprungliga varvsmiljöerna. De gamla husen uppfördes på slutet av 1880-talet och några årtionden fram.

Inflyttade varvsarbete gavs möjlighet och gick då samman och byggde på Slottberget i form av egnahemshus och på bl.a Förmansgatan flerfamiljshus. Flerfamiljshusen kallades för "åttamanshus" och var på den tiden avsett för åtta familjer. Här fick varvsarbetar-familjerna möjlighet att själva bygga och äga en lägenhet. Runt om huset ligger några av Sveriges äldsta odlingslotter, där familjerna på Lindholmen kunde odla för självhushåll. Vid infarten till huset finns det gatstensbelagda Lindholmstorget, med bevarade detaljer från tiden, som vattenhopp och järnstång för hästförtöjning. Här finns även en fin lekplats.

Det fint bevarade och upprustade trähusmiljön med staket och blommade gårdar har kompletterats på ett varsamt sätt med nya byggnader som följer kvartersmönstret men har också egen karaktär.

Närservice

I närområdet finns ICA Kvantum och Eriksbergs köpcentrum med bland annat Apoteket, Coop, Systembolaget. Det finns även flera olika gym inom gångavstånd.

Flera skolor och förskolor finns på gångavstånd.

Ett par minuters bilfärd från bostaden finns även Backaplan med stort serviceutbud och shoppingmöjligheter.

Kommunikation

Bra kommunikationer med närhet till busshållsplats Sannegårdshamnen samt färjeläge Slottsberget och Lindholmspiren.

Övrigt

Det finns gott om caféer och restauranger och i området ligger den anrika hamnkrogen Port Arthur Pub & Brygghus som är en av Göteborgs äldsta.

Goda bakverk och ekologiskt nybakt bröd finns på Premiumbageriet.

Ansvarig mäklare

Roy Winqvist Fastighetsmäklare I JUR.KAND 072-394 78 24 Skicka e-post

Biträdande mäklare

Pedram Ebad Fastighetsmäklare | Civ.ek 0709678498 Skicka e-post

anmäl intresse