Strömmensberg

Gammaldags charm och banbrytande funkis

Som namnet antyder ligger Strömmensberg just på ett berg med en enastående vy över staden, hamninloppet och Vinga fyr.

Strömmensberg är beläget i östra Göteborg och gick tidigare under namnet Bagaregårdshöjden. Via slingrande backar når man upp till Strömmensbergs bebyggelse. Höga hus, i milda gula toner sträcker sig mot himlen och bildar områdets karaktäristiska silhuett. Strömmensberg började bebebyggas på 1940-talet. De höga bostadshusen uppfördes i rådande miljö. Dessförinnan var berget ett vildvuxet grönområde där Bagaregårdens invånare odlade potatis och Bargarbarnen lekte indianer.

Det nya bostadsområdet Strömmensberg blev omåttligt populärt och är så än idag. Den fantastiska utsikten, den gröna omgivningen och närheten till Göteborgs centrum är några faktorer som gör Strömmensberg till det attraktiva område det är. Bostadshusen är välbevarade och omges av grönskande gårdar. Strömmensberg är en del av Bagaregårdens primärområden. I kvarteren finns frisör, caféer och trevliga närbutiker. I intilliggande områden som Olskroken, Lunden och Munkebäck finner man ytterligare butiker, träningsställen och vård-central, tandläkare och apotek. Göteborgscity nås lätt med cykel, buss eller spårvagn. Här finns stadens stora utbud av kultur, shopping, restauranger och nöjesställen. Redbergsplatsen är knutpunkten för många spårvagns-och busslinjer. För barnfamiljer finns det gott om förskolor och skolor att välja mellan. Det finns också många föreningar som erbjuder aktiviteter av olika slag för alla åldrar. En del av dessa har sina verksamheter i Kulturhuset Kåken som ligger vid Härlanda fängelse. Gröna oaser finner man här och var mellan husen och vid begets fot. Nere i Bagaregården, i östra kyrkogårdens park, eller i Redbergsparken finner man ytterligare gröna rum.

Vill man ge sig ut i naturen ligger Göteborgs fina grönområde Delsjöreservatet på nära håll. I de lummiga skogarna finns vandringsleder, motionsslingor, ridvägar och badsjöar. I området kring Skatås Motionscentral har flera idrotts- och friluftsklubbar sina verksamheter. Strömmensberg inbjuder till ett behagligt boende i Göteborgs Östra Centrum.