Ruddalen

En mix av stad och rogivande natur

Ruddalen är ett trivsamt område med Slottsskogen, Änggårdsbergen och Botaniska trädgården alldeles runt knuten. Ruddalen sägs ha fått sitt namn efter den dal som ska ha röjts här för att skapa ängs- och åkermark. 1945 blev Västra Frölunda en del av Göteborg och därefter började moderna bostäder uppföras och området expanderade.

Byggnationen i området tog fart 1910–1940, men de flesta av husen som vi idag anser utgöra Ruddalen är flerfamiljshus från 50- och 60-talen. I området finns fler karaktäristiska byggnationer som t.ex. bostadshusen på Mandolingatan och Fagottgatan där arkitekturen med konkava väggar var unik och omtalad vid sin uppkomst. Gatunamnen i Ruddalen är inspirerade av musikinstrument. Här ligger bland annat Gitarrgatan, Fagottgatan, Klarinettgatan och Basungatan. Kring bostadshusen finns fina gårdar med prunkande rabatter och ståtliga träd. Nya bostadskvarter växer också upp i området. 
 
Möjligheterna till ett aktivt liv är många. Ruddalen är även namnet på det härliga grönområde och motionscentrum som erbjuder tillgång till motionsstigar, skridskobana och fotbollsplaner. Det finns fina strövområden med joggingspår och stigar i områdets inre del och den som vill kan promenera genom Ruddalen till Grimmered och vidare ner till kustlinjen vid Nya Varvet och hamninloppet. Tar man sig istället ner mot Järnbrott finner man gång- och cykelleden Säröbanan som är en fin, bilfri led mot Askim, Hovås och Särö. Tar du Säröbanan åt motsatta hållet kommer du istället till Slottsskogen och Botaniska Trädgården och vidare in till Linnégatan och centrala Göteborg.

Frölunda Torg är ett komplett köpcentrum ett par minuter bort med ca 200 butiker, restauranger och caféer bekvämt samlade under samma tak. Shoppinggator och torg i två plan erbjuder stora butikskedjor sida vid sida likväl som små exklusiva specialbutiker. Här finns även ett stort utbud av serviceföretag som frisörer, resebyråer samt hälsoservice som tandläkare och vårdcentral. Frölunda Torg befinner sig i ett expansivt skede med ombyggnation och nybyggnation med både nya butiker och boendeformer vilket främjar framtida utveckling i stadsdelen. Från Frölunda Resecentrum utgår ett nätverk av bussar och spårvagnar som snabbt tar dig till olika delar av Göteborg.

För barnfamiljer finns flera skolor och föreningsverksamheter att välja mellan. Familjehuset Trädet och Ungdomens hus 1200 kvadrat är två mötesplatser för familjer, barn och ungdomar. Havet ligger på nära avstånd. Med cykel eller buss tar man sig lätt ner till Askimsvikens eller Näsets badplatser.
 
Ruddalen inbjuder till ett behagligt boende med natur, service och storstadsliv inpå knuten.