Olskroken

Citynära och närhet till vackra parker och strövområden

I trivsamma stadsdelen Olskroken blandas moderna bostadshus med 50-talsarkitektur och äldre byggnader. Här vilar en skönt avspänd atmosfär, trots en stadig puls från storstaden.

Stadsdelen har en lång historia och dess nordöstra del pryds av vackra hus från förra sekelskiftet. Vid början av 1880-talet började den mark som tillhört gården Olskroken att bebyggas med arbetarbostäder. Vid den här tiden fanns det redan några enkla små trähus längs Ånäsvägen men i övrigt hade området en lantlig karaktär med ängar där kreatur gick och betade. I Olskroken bodde framförallt arbetare från fabrikerna i Gårda och Gamlestaden. 

Från och med 1960-talet har Olskroken genomgått stora förändringar. De flesta gamla husen har ersatts av nya. Kvar står stenhusen kring Övre Olskroksgatan i stadsdelens nordöstra del och även några av de vackra gamla landshövdingehusen på Ånäsvägen. Kring Redbergsplatsen står vackra landshövdingehus samt den pampiga St. Paulikyrkan. Vid Olskrokstorget pågår traditionell torghandel med flera fiskebodar, blomsterförsäljare och annat smått och gott. Här finns även butiker, vårdmottagningar och apotek. 

I området finns också flera kvarterskrogar och kaféer och i en elegant cirkelformad byggnad från 1879 huserar anrika Tidbloms Pub & Restaurang som kombinerar klassiska pubrätter med modern matlagning. Dessutom några av stans vackraste parker och strövområden finner man exempelvis vid Östra kyrkogården, i Gubberoparken, Redbergsparken och Delsjöreservatet.