Önnered

Kustnära och idylliskt bostadsområde

Önnered är ett havsnära och attraktivt område i sydvästra Göteborg. Området är kuperat med klippor närmast havet och skogsklädda bergsknallar längre in.

Bebyggelsen består huvudsakligen av villor och radhus. I sydväst har Önnered kontakt med havet, och några fiskebåtar har fortfarande Önnereds Brygga som hemmahamn. Önnereds brygga är namnet på hamnen och var tidigare en aktiv fiskehamn. Bryggan ligger vid Eskils kanal som leder till Fiskebäck. Norr och söder om Önnereds brygga finns det småbåtshamnar med plats för cirka 1000 båtplatser för fritidsbåtar. På bryggan hittar man restaurang Jungman Jansson som är en trevlig och populär restaurang med utsikt över skärgården. 

Från Önnereds brygga kan du ta dig med båt till Fiskebäck genom Eskils Kanal med en pittoresk känsla av Bohuslän trots att du befinner dig så nära Göteborg. Kanalen omgärdar Sjöbacka, eller som det kärleksfullt kallas av Önneredsborna ”Tippen”, efter att jordmassor från bygget av Frölunda Torg lades ut här. Idag är Sjöbacka ett vidsträckt och grönt strövområde som är mycket populärt för alla som är ute på joggingturer eller söndagspromenad. Ett vanligt utflyktsmål för picknick, drakflygning och andra utflykter på grund av sitt natursköna läge. Här finns även en fotbollsplan och ett vattendrag där man under kalla vintrar kan åka skridskor. Till Önnered hör också öarna Stora och Lilla Rösö som båda har fina badvikar. På Lilla Rösö har en del fiskare sina sjöbodar, vilka utgör ett charmigt inslag i landskapet. 

Här kan vem som helst trivas med den oslagbara närheten till hav, frisk luft och på behörigt avstånd från bruset i stan. För den sakens skull är det inte svårt att ta sig in till storstadspulsen när man känner för det. Med buss når man snabbt Frölunda torg och därifrån tar man sig enkelt vidare i alla väderstreck med spårvagn eller buss. 

I området finns förskola och skola och den service som kan behövas. För ett större utbud åker man till Frölunda torg där allt mellan himmel och jord finns samlat innanför väggarna.