Munkebäck

Femtiotalsområde med rötterna i Vidkärrs gård och den medeltida byn Torpa

I Munkebäck bor du på historisk mark, omgivet av vackra naturmiljöer och har en varierad bebyggelse bestående av höghus, landshövdingehus och villaområden.

Namnet Munkebäck kommer från den bäck som medeltidens munkar vandrade längs på sin väg från klostret i Nya Lödöse till Härlanda gamla kyrka. Kyrkan revs 1528 och idag syns de framgrävda ruinerna intill den nya kyrkan som byggdes 1959 efter ritningar av den internationellt berömde svenska arkitekten Peter Celsing.

Idag byggs nya bostäder jämte befintlig småskalig bebyggelse med 50-talscharm. Munkebäcks torg och kvarteren däromkring har ett brett utbud av butiker, caféer och restauranger, däribland är bageriet Lilla Sur och mysiga Café Oizo väl värda ett besök. Dessutom levererar affärscentrumet Torpavallen med ett 10 000 kvadratmeter stort utbud av shopping, träning och service. På gång- och cykelavstånd hägrar storslagen 

Det bästa med stadsdelen, om man frågar munkebäcksborna, är kombinationen av närhet till stan och lederna – från Munkebäcksmotet kör du direkt ut på E20 mot Stockholm. Men framförallt att ha tillgång till härlig natur och stillhet vid Härlanda Tjärn, Skatås och Delsjöns vidsträckta naturreservat med badsjöar, motionsspår och strövområden.