Mölndal

En naturskön kommun, strax söder om Göteborg

På bara tio minuter från Göteborg finner du allt som Mölndal har att erbjuda. Här finns historia, kultur, naturupplevelser och flera fina bostadsområden att bosätta sig i. Naturen och storstan är lika nära. Om du bor i Mölndal så bor du också i en dynamisk storstadsregion men i en miljö där proportionerna är lagom och takten lite lugnare.

Mölndal är en stad med underbar natur och mycket historia. Här kan du hitta spår efter tidigare generationer. Muséerna i Kvarnbyn gör bygdens historia levande. Där dånar forsen lika självklar idag som för 1000 år sedan då man började tämja vatten för att mala säd. Nu trängs industri- byggnader med pittoreska trähus utmed de branta klippkanterna. Gunnebo Slott och Trädgårdar från 1700-talet ger gene- rösa upplevelser för alla sinnen och ligger i grönskan mellan Stensjön och Rådasjön.

Upplevelser för den aktive finns alltid nära. Mölndal är rikt på sjöar och vatten- drag. Stensjön t.ex. har förbindelse med Rådasjön via Stålloppet där den trolska naturen lockar till spännande upptäckts- färder med kanot. Det finns flera badplat- ser med stor variation och till salta bad är det bara 15 minuter. Här finns också Åbytravet vilken är Sveriges näst största travbana som lockar ca 260.000 besökare varje år.

Mölndals stad, som är en egen kommun, är stort till ytan och är indelat i mindre områden som exempelvis Toltorpsdalen, Krokslätt, Åby, Bifrost, Kvarnbyn och Sten- sjön.

Bebyggelsen är blandad och består av äldre trävillor, radhus- och flerbostadsom- råden samt nybyggnationer. I Mölndals innerstad sker en modernisering med nya bostäder och lokaler som uppförs och binds ihop med befintliga byggna- der. Mölndals centrum erbjuder ett stort utbud av butiker, frisörer samt matställen och är knutpunkt för pendeltåg, bussar och spårvagn. Många barnfamiljer bosät- ter sig gärna i Mölndal och här finns flera förskolor och grundskolor samt gymna- sium. Ett stort antal föreningar har aktivi- teter för alla åldrar inom sport, kultur och friluftsliv. I Åby ligger is- och simhall, även- tyrsbad och idrottshallen Aktiviteten och flera frilufts- och idrottsklubbar har sina verksamheter vid Stensjön och Rådasjön.

Kommunikationerna är mycket goda med flera stora vägar och bra tåg- och busstra- fik, och dessutom ligger Landvetters flyg- plats nära. Här finns alla förutsättningar för att trivas, med både storstadens utbud och Bohusläns fantastiska kust inom helt nära räckhåll.