Marstrand

Seglar- och badsamhälle med medeltida ursprung

En idyllisk trähusstad som kröns av Carlstens fästning som ligger ovanför bebyggelsen och dominerar stadsbilden.

Marstrand är en tätort i Kungälvs kommun. Bestående av de tre öarna Marstrandsön, Koön och Instön, vilka alla är en del av den genuint omtyckta bohuslänska skärgården. Öarna har många småbåtshamnar och mysiga badvikar för salta bad. Utmed kajerna är ett myller av båtar, uteserveringar och butiker. Den som upplevt Marstrands säregna skärgårdsmiljö glömmer den inte.

Instön är belägen intill Marstrand. Namnet kommer av att Instön är den innersta av de stora Marstrandsöarna. Ön erbjuder såväl grönska som karga klippor och möjlighet till salta bad. Den huvudsakliga bebyggelsen är på öns norra del. Cykelbana finns till Marstrand och på Instön finns mysiga promenadstigar.

På Marstrand finns praktfulla hem för sommartid och åretruntboende. Bebyggelsen präglas av välbevarade storslagna trävillor med snickarglädje, tinnar och torn och vackra glasverandor. På Hedvigsholmen ligger bostäder i klassisk skärgårdsstil utmed kajen. På Marstrandsön tronar Carlstens fästning på höjden och nedför sluttningarna mot kajerna ligger Marstrands pittoreska trästad. Utmed stenlagda gränder och charmiga små torg står fantastiska byggnader från flera epoker. Hela ön andas spännande historia och en skön avkopplande atmosfär.

Runt Marstrandsön löper ett vackert och härligt promenadstråk som berättar om såväl Marstrands landskap som historia. På Koön möter flera utmärkta vandringsleder och många fina badmöjligheter. Båtlivet är en integrerad del av Marstrandslivet året runt; ett seglarparadis med Bohusläns största gästhamn. Marstrand står värd för ett flertal stora regattor varje år, bland annat prestigefyllda Match Cup Sweden. På Marstrand lever man ett aktivt och behagligt liv i vacker och exklusiv miljö.