Majorna

Landshövdingehus och gemytlig kvarterskänsla

Majorna har gått från att vara en klassisk arbetarstadsdel till att bli en restaurangtät kulturknutpunkt i Göteborg. De göteborgstypiska landshövdingehusen dominerar bebyggelsen och området är vackert inbäddat mellan Göta Älv och Slottsskogen.

Majorna är en av Göteborgs mest genuina och charmiga stadsdelar med sitt säregna uttryck och livfullhet. Unika antikaffärer och loppisar ligger tätt. Här finns bland annat Musikens Hus, Sjöfartsmuseet, klassiker som caféerna Zenit och Biscotti samt Triumfglass. Även Bengans, Sveriges största skivaffär, ligger här. Havet känns aldrig långt borta och ned till Klippan och Röda sten är det en kort promenad. Åt andra hållet ligger Slottsskogen, Göteborgarnas främsta rekreationsområde med vackra park- och skogsområden. 

De många landshövdingehusen i milda pasteller är typiska för området. De kännetecknas framförallt av sina tre våningar varav den understa är av sten och de två övre i trä. De blev moderna i mitten på 1800-talet och byggdes fram till 1940-talet. På 1970-talet ville många riva den gamla arbetarstadsdelen Majorna och bygga nytt. Efter stora protester enades man om renovering istället för rivning.

För barnfamiljen finns flera förskolor, föräldrakooperativ och grundskolor att välja emellan. I lugna Majorna råder en familjär och trevlig stämning. Den ljusare delen av året samlas barnen med sina föräldrar kring Plaskdammen vid Älvsborgsplan. Med flera spårvagnslinjer behöver man inte vänta många minuter på att ta sig vidare ut mot Saltholmen och havet eller in till stan för en shoppingtur. 
Den goda blandningen – av såväl folk som hus, gatstrukturer och grönområden, högt och lågt – är vad som ger Majorna dess särpräglade charm. Stadsdelen växer ständigt och ökar i popularitet. För har man en gång varit i Majorna blir man lätt kvar.