Lorensberg

En levande stadsdel som präglas av ett vibrerande kultur- och nöjesliv

Lorensberg är en av Göteborgs äldsta och vackraste stadsdelar. De pampiga, välbevarade stenhusen präglar stadsdelens utseende och har ett högt kulturhistoriskt värde.

Området har sitt ursprung i Lorensberg landeri som låg här på 1700-talet och var uppkallat efter ägaren Lorens Petersen. Senare blev dessa till sommarnöje för stadens förmögna borgare. I stadsdelen odlades tobak under många år. Det fanns flera tobaksplantager på Södra Vägen, men odlingarna upphörde år 1783 då det var svår missväxt. Området etablerades som stadens nöjescentrum och Lorensbergsparken lockade dessutom med en stor cirkus som byggdes 1884.

Lorensbergs centrala läge gör att allt för helg och vardag finns nära till hands. Flera av stadsdelens gator kantas av mysiga kaféer och restauranger och trevliga butiker. Vårdmottagningar, apotek och träningsställen finns också i området. Via en kort promenad når man Göteborgs stadskärna. Kommunikationerna är mycket goda, med Korsvägen som knutpunkt. 

Lorensberg har ett rikt musik- och kulturliv. Lorensbergsteatern stod klar 1916. I ena hörnet av den gamla Lorensbergsparken ligger Stadsbiblioteket och vid Götaplatsen ligger Konstmuseet, Konserthuset och Stadsteatern. Evenemangsstråket går genom stadsdelen från Världskulturmuseet och Liseberg bort till Ulleviarenorna. 

Lorensberg är en stadsdel för alla åldrar. För barnfamiljen finns flera skolor att välja mellan och för studenten ligger flera av universitetets institutioner på nära håll. Det finns också gott om föreningar inom idrott, musik och kultur. Sköna, gröna oaser finner man här och var. Näckrosdammens lilla park ligger nära till hands för de boende i stadsdelen. Vasaparken och Trädgårdsföreningen bjuder också på lummig grönska. 

I Lorensberg lever man ett på alla sätt gott storstadsliv i vacker, klassisk Göteborgsmiljö.