Linnéstaden

Stenstadskvarter i väster med puls och atmosfär

Att vackra Linnéstaden är en av Göteborgs populäraste stadsdel förvånar inte någon. Här möter pampiga paradvåningar från förra sekelskiftet nyare lägenhetskomplex. Restauranger och caféer kantar Linnégatan som är stadsdelens givna huvudstråk.

Linnéstaden är uppbyggt kring den vackra och livfulla boulevarden Linnégatan som sträcker sig från Järntorget upp till Linnéplatsen och Slottsskogens entré. I det myllrande folklivet vid torgstånden, trottoarserveringarna och kaffeshopparna vilar en avspänd atmosfär, trots en stadig puls från storstaden. Tack vare närheten till Slottsskogen är det aldrig långt till grönska och en plats för rekreation och motion. 

Linnégatans födelseår är 1878. Då fastställdes sträckningen i stadsplanen. De stora stenfastigheterna började byggas vid Järntorget och fortsatte långsamt gatan upp mot Slottsskogen. Göteborgs nya paradgata invigdes i maj 1900, trots att den inte var klar på långa vägar. De väldiga stenhusen och pampiga lyxbostäderna längs Linnégatan bebyggdes i olika etapper och därför daterar sig fastigheterna från 1890-tal till 1920-tal. Här finns klassiska byggnadsstilar med utsmyckade fasader och gavlar.  

Från Linnéplatsen till Järntorget är gatan exakt en kilometer lång och är nu som då sprudlande gata full av liv. Det här är området där man alltid bor bara några steg från stans nöje, med mängd olika restauranger och caféer med menyer från alla världens hörn. Här ligger även härliga Hagabion med bar, restaurang och uteservering som myllrar av folk under sommarhalvåret. För dig som uppskattar det personliga och lite udda finns också trendiga Långgatorna. I en miljö där gammalt möter nytt väntar shopping, matupplevelser och barrundor. Här ligger också den fina gamla Saluhallen Briggen med delikatessdiskar och små intima lunchrestauranger.       

Soliga dagar hägrar Slottsskogen i söder som älskas av göteborgarna för sina sköna park- och skogsområden och djurhagar. Här finns kaféer och restauranger. Inte långt bort har du också Botaniska Trädgården som är en av Europas största i sitt slag. Här finns 16000 arter och bland annat Sveriges största samling av tropiska orkidéer. Till trädgården gränsar naturreservatet Änggårdsbergen som bjuder på en storslagen natur att vandra, springa eller cykla i.