Lindholmen

Modern stadsdel med varvshistoriska anda som är på tillväxt

På få ställen är Älvstadens vision så närvarande som i Lindholmen. Här är det möjligt för de boende, besökande och verksamma att verkligen möta vattnet.

Stadsdelen sträcker ut sig längs med älven med ett lockande kajstråk och vackra bostadsområden. Utsikten är storslagen. Bostadskvarteren öppnar sig mot vattnet, där fartyg och mindre båtar seglar förbi. Man bor vid vattnet men ändå mitt i stan.

Norra Älvstranden har ett mångårigt förflutet där historien sträcker sig så långt tillbaka som till vikingatiden. Göta Älv fungerade vid tidpunkten som avgränsande flod mellan Danmark och Norge. Styret av Norra Älvstranden övergick till Sverige på 1300-talet. Lindholmens Slott var av stor betydelse under denna era, vilket tillsammans med Älvsborgs Fästning upprätthöll försvarsställningarna. På 1500-talet började fartyg byggas i området och1979 levererades den sista båten från Eriksbergsvarvet.. Kvar från varvstiden finns bland annat den 84 meter höga bockkranen, vilken numera är kulturminnesmärkt, och som kommit att bli ett starkt landmärke för området.

Lindholmen, Sannegårdshamnen och Eriksberg ligger uppradade längs Norra Älvstranden, mellan Göta Älvbron och Älvsborgsbron. Nybyggnation och modern design blandas med bevarandet av värdefulla fastigheter från den tidigare varvstiden. Sättet att blanda gammalt och nytt har fått flera utmärkelser för god arkitektur. År 2021 firar Göteborg 400 år. Inför detta jubileum planeras bland annat en ny linbana över älven från Järntorget/Rosenlund, med en hållplats ett par kvarter från Arbetaregatan. Nära Lindholmen Science Park ska Karlatornet, Nordens högsta byggnad, byggas med omgivande Karlastad.

Kommunikationerna är mycket bra med bl.a. stombuss nr 16 som har täta turer i högtrafik, samt flera busslinjer mot bl.a. Frölunda Torg, centrum och Hjalmar Brantingsplatsen. Dessutom går Älvsnabben från färjeläge Slottsberget som gör det väldigt smidigt att ta sig in till centrum. På promenadavstånd finns Sannegårdens köpcentrum med Ica Kvantum. Lite längre nordväst om Ica ligger Eriksbergs köpcentrum med ett stort utbud av affärer och bank. På Norra Älvstranden finns flera kaféer, restauranger och mindre butiker. Här finns trevliga promenadstråk och ett antal grönområden såsom Krokängsparken, Sörhallsberget och Färjenäsområdet är några exempel.