Långedrag

Badort och seglarcentrum med villor i havsnära lägen

Långedrag är ett attraktivt och etablerat bostadsområde väster och Göteborg med närhet till såväl hav och kust som city och service.

Variationen av bostäder här är bred med villor och radhus av alla storlekar och slag, en av många faktorer som gör området så genuint. Långedrag kallas inte båtfolkets paradis för intet, då man bor i marin miljö med ren västkustnatur som granne och med hänförande utsikt över inloppet, havet, hamnar, skärgården och Vinga fyr. 

Som tidigare nämnt domineras Långedrag av båtlivet men långt ifrån alla här är över huvud taget är seglare. Man behöver inte behärska tackel och tåg för att trivas med den anslående havsutsikten, de branta bergen och de kuperade gatorna med charmfull småstadskänsla invid Käringbergets fötter. 

Långedrag är första gången belagt i källorna år 1766 och utgjordes då av ett salteri och litet fiskeläge. Namnet sägs komma av sammansättningen Långe- som syftar på ”den långa, för vinden utsatta segelleden utanför Västerberget”, och -drag som syftar på ”öppet vatten där vinden ligger på”. Förutom skärgårdsidyll med badplatser och kallbadhus inom cykelavstånd har Göteborgs kungliga segelsällskap sina lokaler här. De har gett namn åt “Långedragsjollarna”, rejäla och sjövärdiga skolsegelbåtar. I närområdet finner man bl.a. Hinsholmens och GKSS småbåtshamnar, Långedrags Värdshus, Seglarkrogen och Saltholmens kallbadhus.

Vill du koppla av i grönskan finns Påvelunds friluftsområde och Nya Varvets grönområde alldeles i närheten. I Långedrag finns det flera förskolor och skolor för barn i alla åldrar. Buss- och spårvagnslinjerna är väl utbyggda till både centrala Göteborg samt skärgårdsbåtar som tar dig vidare ut till södra skärgården. Du har också nära till livsmedelsaffärer, fiskbil, blomsterhandel, restauranger och mycket mer. Känn dig som hemma i Långedrag - där havet tar vid!