Kungsladugård

Gemytlig småstadskänsla i pittoresk miljö

I västra delen av centrala Göteborg ligger attraktiva Kungsladugård, vackert beläget mellan Slottsskogen i norr och Göta Älv i söder. Här bor man i kvarter med lång historia. Majorna och Kungsladugård är ett minne från den sjöfartskultur som en gång i tiden skapade Göteborgs storhet. Många charmas av den pittoreska miljön med det myllrande cafélivet, de små lokala handlarna och konstgallerierna.

De många pastellfärgade landshövdingehusen med sina lummiga innergårdar är typiska för Kungsladugård. Husen kännetecknas av sina tre våningar varav den understa är av sten och de två övre i trä. De blev moderna i mitten på 1800-talet och byggdes fram till 1940-talet. Några av Göteborgs finaste och bäst bevarade landshövdingehus finns här i Kungsladugård.  

I stadsdelens kärna ligger populära träffpunkten Mariaplan med sin avspända atmosfär och gammeldags småstadscharm. Här trängs caféerna och kvarterskrogarna med bagerier och småbutiker. Här, framför Kungsladugårdsskolan vid Älvsborgsplan ligger också den stora plaskdammen som sommartid är särskilt uppskattad av barnfamiljerna. 

AlldeIes i närheten har du Slottsskogen som älskas av göteborgarna för sina sköna park- och skogsområden med säldamm och djurhagar. I området lockar också promenad- och lekvänliga Svaleboskogen med sin vackra natur.  

Följer du lummiga Älvsborgsgatan från Mariaplan kommer du strax ned till det vackra älvinloppet. Här finns härliga promenadstråk och uteserveringar runt Klippans kulturreservat och Konsthallen Röda Sten. Här ligger också en av Göteborgs främsta restauranger, Sjömagasinet med fisk- och skaldjur som specialitet.  

Vid Mariaplan ligger Coop Nära, 7-eleven, surdegsbageri och konditori. I området finns annars systembolag och flera närköp. 

I Kungsladugård tar du spårvagn 3, 9 eller 11 som tar dig in till city. Hoppar du på spårvagn nr 11 som går västerut kommer du till Långedrag vid havet där du kan ta båt ut till öarna.