Kungshöjd

Mysigt myller inom innanför vallgraven

Ståtliga Kungshöjd med sina sekelskifteshus och pampiga torn ligger på historisk mark, uppe beläget på höjden med magisk utsikt över staden och hamnen. Uppe från höjden har du bästa utsikten och ser de centrala stadsdelarna knytas ihop nedanför: Haga, Linné, Vasastaden och centrum. Allt finns inom räckhåll, så nära men ändå sett lite grann från ovan.

Det upphöjda läget gör att Kungshöjd känns enskilt och lugnt, trots att det ligger mitt i Göteborg. Bebyggelsen inom vallgraven är idag en spännande blandning av historiska byggnader och toppmodern arkitektur. På dessa gemytliga gator finns allt från mysiga kaffebarer, trendiga restauranger och små boutiquer, som bidrar till stadsdelens charm och närhet till stadens kommunikationer vid Stenpiren. Ni hittar allt ni kan tänkas behöva, från inredning, nybakat bröd och det senaste modet. Magasinsgatan, kvarteren runt Domkyrkan, Kungsgatan och Hamngatorna är några av alla shoppingstråk. I området finner ni även den vackra Domkyrkan med dess tillhörande trädgård som är en härlig samlingsplats under sommarens härliga månader. 

De flesta husen är byggda runt förra sekelskiftet, däribland det karaktäristiska huset med hörntornen som man kan se från stora delar av stan. Tanken var att påminna om den gamla arsenalsbyggnaden som tidigare låg här och huset fick därför en borgliknande fasad. Uppe på Kungshöjd och Otterhällan får man en härlig utsikt över hamnen och skärgården utanför. Sköna oaser finner man här och var, exempelvis i Kronhusparken, Kungsparken och i anrika Trädgårdsföreningen med Palmhuset, Rosencaféet och Trädgår’n. 

Sedan Götatunneln öppnades har trafiken blivit betydligt lugnare både här uppe och nedanför berget, där det planeras för fler bostäder, grönområden och badplats. Nere vid Lilla Bommen ligger Göteborgs gästhamn och Göteborgsoperan. Utmed kajerna på södra älvstranden växer ett nytt rekreationsområde fram. Kungshöjd är ett område som passar för vem som helst som vill bo nära alla bekvämligheter. Med gott om bra förskolor och skolor i närheten är det också ett familjevänligt område. Via Järntorget, Grönsakstorget och Domkyrkan fungerar kommunikationerna utmärkt.