Kullavik

Uppskattat villaområde, fina badvikar och härliga klippor

Den lantliga idyllen, med vackra badvikar och stränder, har sedan länge lockat både seglare och sommargäster. Tidigare hette platsen kort och gott Kullen men förväxlades ofta med skånska Kullen, så en uppfinningsrik ortsbo kom fram till det snarlika Kullavik.

Tack vare det pendlingsvänliga avståndet in till Göteborg har sommarstugorna längs kusten idag vuxit upp till moderna villaområden och Kullaviks centrum har idag både affärer, skola, bank och sam- hällsservice. Här finns allt man kan önska för ett bekvämt boende och en aktiv fritid. Som kullaviksbo är man gärna ute i alla väder och många tar uppfriskande dopp i havet i alla väder. Att promenera längs klipporna eller ner mot stranden för en fika eller bara njuta av solen blir snabbt vardag för den som väljer att bosätta sig här.

Landskapet runt Kullavik utgörs av ett för västkusten karakteristiskt klippland- skap. Området är kuperat och förutom vacker natur med vandringsleder och promenadstråk, finns många populära badplatser. Säröbanan, järnvägen mellan Göteborg och Särö, invigdes 1903 och förenklade transporterna från staden till landet och havet. Det byggdes ett badhus år 1905 och Kullavik blev då en välkänd badort. Den nya badhusbyggnaden ute på piren är fortfarande en central sam- lingspunkt för Kullaviks Havsbastuförening

Kullavik är även ett populärt barnfamiljs- område tack vare bra skolor och härlig gemenskap. Här finns flera olika förskolor, exempelvis Kyviksäng, föräldrakoopera- tiva Hedenhös och personalkooperati- va Kullaviks förskola. Kullaviks Montes- soriskola har förskola och skola till och med högstadiet. Kullaviksskolan under- visar förskoleklass till och med skolår nio.

Med åren har sommarresidensen fått sällskap av ny bebyggelse, vilket har skapat ett mycket varierat villalandskap av stora och mindre hus i olika stilar och epoker, samt radhus, lägenheter och mindre stu- gor. Idag är de flesta hus permanentbo- enden. Och det är inte undra på. Med grönskande skogar i ryggen och blicken mot havet finns alla förutsättningar för en harmonisk tillvaro. Att det därtill är lika smidigt att ta sig in till Göteborg som till charmiga Kungsbacka för att handla, eller göra ärenden gör Kullavik till en plats där det är lätt att trivas.