Heden

I händelsernas centrum

Heden är en stadsdel där det sjuder av aktivitet och folkliv året om. Området har utvecklats till en myllrande idrotts- och kulturaktivitetsplats året om.

Heden är den öppna allmänna ytan som gett namn åt hela stadsdelen som omringar den. Stadsdelen gränsar i norr till Fattighusån, i söder ligger Korsvägen och i väster angränsar Södra vägen. I öster finns Skånegatan med högre bebyggelse som ger puls och citykänsla. Från början betesmark och sedermera övningsplats av Kronan. 

Här samlas årligen mycket folk vid sportevenemangen Gothia Cup och Partille Cup och är en självklar del i Göteborg. Här finns även en isbana öppen för allmänheten nära Exercishuset. 

Bebyggelsen har en spännande variation av olika arkitekturstilar: sekelskiftets tinnar och torn, nationalromantikens tegelfasader, 1910-talets jugend och senare den strama 1920-talsklassicismen. 

Många av stadsdelens gator kantas av mysiga kaféer, restauranger och trevliga butiker och med en kort promenad når man Göteborgs stadskärna. Området ligger mitt i Göteborgs evenemangsstråk som löper från Ulleviarenorna till Korsvägen med Liseberg, Scandinavium och Världskulturmuseet. Mer av Göteborgs rika kulturliv finns vid Götaplatsen som sätter Göteborg på kartan.