Guldheden

Funkishus med gröna gårdar och nära till allt man behöver

Guldheden är en trivsam stadsdel belägen på Göteborgs södra höjder med en byggnadsstil inspirerad av funktionalismen och folkhemstanken. De flesta husen är byggda på 40- och 50-talen runt lokala små torg med butiker.

Området är uppdelat på Norra Guldheden och Södra Guldheden och trots den täta bebyggelsen, upplevs stadsdelen som mycket grön. Bebyggelsen består av både punkt- och låghus, som passar väl in i den kuperade och parkliknande terrängen. 

När Guldheden byggdes var det som bostadsområde för personalen på Sahlgrenska. Det arvet finns kvar och påminner oss genom alla gator som är döpta efter läkare och sjuksköterskor. Med boendekvalitet i åtanke byggdes stadsdelen som ett mönsterområde, med skön natur inpå knuten och all tänkbar service på de små torgen. 

Från många av fastigheterna har man en storslagen utsikt över Göteborg annars tar man en tur till Vattentornets café som erbjuder en hänförande vy över stan. Vid Guldhedstorget på Norra Guldheden ligger Olssons trädgård. Änggårdskolonin, Botaniska trädgården och Slottsskogen är fler gröna oaser i närheten.  Det norra rymmer även idag studentbostäder. 

Avsaknaden av genomfartsleder bidrar till att Guldheden än idag upplevs som ett lugnt och stillsamt bostadsområde, trots närheten till stadskärnan. Kommunikationerna är annars helt optimala, med Wavrinskys plats som central knutpunkt och många buss- och spårvagnslinjer som kör täta turer. Här bor man centralt men ändå på behörigt avstånd från stadens brus.