Gamlestaden

Nygammal levande blandstad

Ta en spårvagn mot nordost till den bubblande stadsdelen Gamlestaden som präglas av gamla anor och innehåller en spännande blandning av bostäder, gamla fabriksbyggnader och har nära förbindelser med city.

Gamlestaden är likt en egen stad i staden – en stad som växer och frodas. Det som en gång var ett industriellt centrum håller nu snabbt på att förvandlas till något annat med fantastiska framtidsmöjligheter. Fram till 2035 förväntas befolkningen fördubblas och Gamlestadens attraktionskraft likaså. Här planeras för en modern, tät och dynamisk blandstad, med nytt handelscentrum och en knutpunkt som binder ihop staden. Mest intressant är kanske det planerade köpcentret i SKF:s gamla lokaler.

Stadsbilden utmärks idag av små butiker, caféer och utsmyckade träfasader på de tidstypiska landshövdingehusen. De byggdes främst för arbetarfamiljer när textilindustrin i Gamlestadens Fabriker och SKF etablerade sig. De flesta bostadshusen i Gamlestaden är byggda mellan 1910 och 1960 enligt stadsplaneingenjör Albert Lilienbergs stadsplan. Många av de gamla trähusen räddades och restaurerades under den stora rivningsvågen under 1960- och 70-talet.

Fördelarna är många för er som väljer att bo i Gamlestaden, framförallt vad gäller kommunikationer. Egen pendeltågsstation ger endast 7 minuter restid till Göteborg C. Därtill finns spårvagn, bussar och cykelvänliga vägar som låter er ta del av hela Göteborgs stadskärna med bekvämlighet samtidigt som ni kan njuta av att komma hem till lugnet efteråt. 

Du som bor i Gamlestaden har bekväm närhet till mataffärer, apotek, restauranger, caféer, bageri, bank och bibliotek. En bit norrut längs Gamlestadsvägen hittar du en handelsplats med butiker som Willys och Överskottsbolaget, restauranger och ett bushus för barnen. I området finns flera förskolor och skolor.

Med en sportig granne som Kviberg kan ni även ta del av ett rikligt utbud av alla möjliga typer av idrotter. Kvibergs multisportarena är störst i Norden. Här kan ni åka skidor på sommaren och spela beachvolleyboll på vintern. Därtill finns en av Sveriges största klätterhallar i Kviberg. Gamlestaden kan i sin tur skryta med en gigantisk skatehall, vilken är insprängd i Bunkeberget.