Centrala Hisingen - Kvillebäcken & Brämaregården

Stadsdel i omvandling där gammalt möter nytt

Hisingen utgör en stor del av Göteborgs kommun och är Sveriges femte största ö. På Hisingen finner du ett komplett serviceutbud kombinerat med vacker natur och närhet till havet. Bebyggelsen är blandad med både flerbostadshus och villor. Flera nya bostads- områden är under byggnation.

Innan Bohuslän blev svenskt från att tidigare tillhört Danmark/Norge gick landsgränsen längs med Hisingens gränser. På 1800-talet började industrialiseringen av ön och under större delen av 1900-talet låg flera ledande verkstäder och varv där. Bland dem kan näm- nas varven Götaverken, Eriksberg, Lindhol- men och Arendalsvarvet. Volvo startade sin verksamhet på Hisingen under 1920-talet.

På Hisingen finns flera olika bostadsområden varav Bräcke, Lundby, Kvillebäcken, Brämare- gården, Tuve, Backa och Norra Älvstranden är några. Hisingen är ett område som präglas av nytänkande, framtidsvisioner och utveckling och bostäderna här är en blandning av äldre villor, nybyggnationer, rad- och kedjehusom- råden samt flerbostadshus. Här erbjuds god service för de boende. I kvarteren finns när- butiker, matställen och frisörer, ofta samlade kring ett litet torg.

Vid Wieselgrensplatsen ligger Lundby sjuk- hus och ett köpcentrum med apotek. Gillar man shopping finns flera shoppingområden. Backaplan är det största shoppingområdet och här finner du de flesta stora affärskedjor. Utöver stormarknader finns här träningsstäl- len och restauranger. Mitt i stadsdelen ligger Lundby stadsdelshus med medborgarkontor och bibliotek med café och hälsoinformation. Stadsdelen har flera föreningar med verksam-

heter inom idrott, musik och kultur som riktar sig till alla åldrar. Vid Lundbybadet och Ram- bergsvallen finns sim- och ishall samt fotbolls- planer.

Kommunikationerna i området är mycket goda. På bara ett par minuter når du Gö- teborgs centrum med antingen buss eller spårvagn. Det finns även gott om gång- och cykelvägar att ta sig fram på. Vackra grönom- råden och parker är exempelvis Rosenparken, Keillers park och Flunsåsparken. I den stora Hisingsparken och Slätta damm finns härliga strövområden, promenadvägar och motions- slingor. Utmed kajerna på Norra Älvstranden finns fina promenadstråk och småbåtshamnar. Uppifrån Ramberget får du en hänförande ut- sikt över staden och skärgården.

Det finns flera grundskolor och gymnasium i de olika stadsdelarna på Hisingen. För de mindre barnen kan man välja mellan flera oli- ka förskolor, både kommunala och enskilda eller dagbarnvårdare. Vid Lindholmen finner man IT-universitet som är en gemensam sats- ning mellan Göteborgs Universitet och Chal- mers tekniska högskola.

Hisingen inbjuder till ett bekvämt boende i storstaden nära vacker grönska och med havet på behändigt avstånd.