Björkekärr

Lugna kvarter och så nära naturen man kan komma som stadsbo

Björkekärr är ett idylliskt och naturnära område beläget öster om Kålltorp och tillhör stadsdelsnämnden Örgryte-Härlanda.

I Björkekärr bor du lugnt, tryggt och grönt och bebyggelsen består av både villor och låga flerfamiljshus. Oavsett var du befinner dig i området är det bara någon minuts promenad till vacker natur. Ändå tar det bara en dryg kvart med cykel eller buss in till stan. 

Att området hela tiden ökar i popularitet, har säkert med närheten till naturen att göra. Vid Härlanda Tjärn flockas traktens barnfamiljer sommar som vinter, för att bada eller åka skridskor. Strax i närheten hittar du också naturreservatet Delsjön med sina vidsträckta strövområden, motionsspår, golfbana och sjöar att bada, fiska och paddla kanot i. Björkekärr var jordbruksmark fram till 1950-talet, då det började byggas villakvarter här.  Väletablerad med flera små genuina femtiotalstorg så som bland annat Trätorget och Stabbetorget. Stabbetorget stod klart 1954 och fick sitt namn efter den sågverksindustri som en gång fanns på platsen. Namnen på gatorna och torgen som alla har med trä att göra är ett arv från det gamla sågverket som låg här. 

Som Björkekärrsbo uppskattar man lugnet och harmonin av de unika natur- och rekreationsområden som finns kring sjöarna i naturreservatet.