Änggården

Citypuls med plats för avskildhet

Änggården är en vacker rofylld trädgårdsstad tillhörande stadsdelsnämndsområdet Majorna-Linné , omgiven av de tre stora parkområdena Botaniska Trädgården, Änggårds-bergen och Slottsskogen.

Med naturreservatet som granne ringlar små gator fram mellan radhus och villor i trä från 1900-talets första hälft. Det här är så nära centrum man kan komma utan att idyllen går förlorad. Kännetecknande drag för Änggården är de vackra trähusen i fantasifulla kulörer och ståtliga nationalromantiska villor bland prunkande trädgårdar. 

Stadsdelen är belägen på plan mark mellan Slottsskogen i nordväst och Änggårdsbergen i söder och öst. Området avgränsas tydligt längs hela den nordvästra sidan av Dag Hammarskjölds led. I nordost klättrar bebyggelsen uppför de branta sluttningarna mot Sahlgrenska sjukhuset. Bebyggelsen bildar en trädgårdsstad som delas av den mitt i området belägna Botaniska trädgården. Bebyggelsen i främre Änggården i norr tillkom omkring sekelskiftet 1900, medan Änggårdens radhus i söder till större delen uppfördes på 1920-talet. Villorna, varav de flesta är suterränghus, vid foten av Änggårdsbergen byggdes mellan 1950 och 1965.

Få andra stadsdelar i Göteborg har sådan atmosfär som Änggården. Ett stenkast från stadens jäkt och brus kliver du in i en grönskande oas, en miljö som hämtad från 1920-talet. 

Idag är Änggården ett eftertraktat område dit många yngre familjer har flyttat de senaste årtiondena. Några av stadsdelens förskolor är placerade just i Änggården. Närheten till Linné gör förstås också att du alltid har nära till spontana utekvällar, kafémys och möjlighet att kika förbi i de små butikerna.